Béren kívüli juttatások

Béren kívüli juttatások

Ezeknek az alapja továbbra is a juttatás értékének 119 százaléka, de a16 százalékos szja mellett megnövelt, 14 százalékos eho-t kell fizetni. Így a juttatás terhe az eddigi közel 31 százalékról 35 fölé nő.

Erzsébet-utalvány:A keretösszege 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik. Az utalvány továbbra is felhasználható készétel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyen étkezési szolgáltatás igénybevételére. A havi juttatási keretösszeg az utólag adott juttatások esetében is érvényes.

A munkahelyi étkeztetés:12 500Ft/hó értékben jövőre is csak a kifizető vagy munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen történő étkeztetés tartozhat ide, de megszűnt az a korlátozás, hogy az csak az adott cég dolgozóit szolgálhatja ki. Utalvány juttatásban más magánszemélyek is részesülhetnek.

Iskolakezdési támogatás:Jövőre kizárólag utalvány formájában nyújtható, számlával ilyen kifizetést már nem lehet igazolni. Az utalvány nemcsak papír alapú lehet, hanem elektronikus is. Felhasználható a tanév első napját megelőző 60. naptól az év végéig. A jogosultság igazolásához elég a dolgozó nyilatkozata, és továbbra sem szükséges egyéb igazolást pl. egy iskolalátogatási igazolást benyújtani.

A minimálbér 30%-át kaphatják a dolgozók, és tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető.

A SZÉP-kártya szabadidő alszámlájának felhasználhatósága, kiegészül a sporthorgászattal, sporteszköz bérlésével, uszodai belépőváltással.

Jövőre a sportesemények látogatása mellett kulturális szolgáltatásra is igénybe lehet venni az adómentes juttatást, évi 50 000,-Ft összeghatárig. Ilyen szolgáltatás: a múzeum és művészeti létesítmény (kiállítóhely) látogatása, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadás, továbbá a könyvtári beiratkozási díj.

További új adómentes jogcímek: a pénzügyi intézmény által elengedett devizatartozás (ha az átlagkereset a minimál nyugdíj négyszeresét nem éri el ) és a lakóhelytől távol munkát vállalók munkába járással kapcsolatos költségvetési támogatása

A fogyasztásra kész étel vásárlásra jogosító utalvány nem tartozik bele januártól  az egyes meghatározott juttatások körébe. Ide tartoznak azok a termékek, szolgáltatások vagy utalványok, amelyeknél bármely munkavállaló által megismerhető szabályzat alapján illeti meg a juttatás a dolgozókat. Ha dolgozó kapja ezt a juttatást, akkor bérként kell elszámolni, ha dolgozó közeli hozzátartozója, akkor pedig egyéb jövedelemként.  Vagyis a már korábbról ismert utalványforgalmazó cégek által kibocsátott étkezési utalványokat jövőre már nem lehet a korábbi feltételekkel meleg étkeztetésre felhasználni, ennek szerepét kizárólag az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlája, valamint az üzemi étkeztetés veszi át.

Biztosítások:2013.január 1-től jobban elkülönülnek az adómentes, és az adóköteles biztosítási díjak A minimálbér 30 %-áig továbbra is adómentes marad a kockázati biztosítás,(kockázati biztosítás: ha sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs) A megtakarítási, befektetési jellegű biztosítások (van elérési szolgáltatása) díja adóköteles a díjfizetés időpontjában. A teljes életre szóló életbiztosítások esetében csak a rendszeres (kifizető/munkáltató által fizetett) díj lesz adómentes. Az adóköteles díj:.egyes meghatározott juttatás.

Adómentes díj után a biztosító által kifizetett összeg egyéb jövedelemnek minősül, melyet 27 %-os, 10 év után 14 %-os EHO terhel.