Hogyan igazolható a nyugdíjas munkavállaló foglalkoztatása?

A január 1-től életbe lépett változások óta a nyugdías munkavállalók már nem biztosítottak.Azonban a biztosítottak köréből történő kiléptetés a nyugdíjas munkavállaló meglévő munkaviszonyát nem érinti, így a munkaszerződését emiatt  megszüntetni nem kell. Nem a munkaviszonya szűnt meg a nyugdíjas munkavállalónak, csak a biztosítotti státusza, így pl kilépő papírokat  sem kell kiállítani  a biztosítási jogviszony 2018. december 31-étől történő megszűnése miatt .

Emiatt fölmerülhet az a kérdés , hogy akkor egy ellenőrzésen milyen dokumentumokkal  lehet igazolni a nyugdíjasok jelenlétét. Természetesen a a munkaszerződéssel a fennálló jogviszony továbbra is igazolható. A dolgozó jelenlétét a jelenléti ívvel, vagy más jelenlét igazolására szolgáló nyilvántartással kell alátámasztani. Munkabérének kifizetését pedig a kifizetési jegyzék igazolja.

A "08" -as bevalláson szerepelteni kell , de január 1-jétől már nem kérik a biztosítotti bejelentést a munkaviszonyban álló nyugdíjas esetében.

A változás nem érinti a biztosítottnak minősülő, díjazásban részesülő vezető tisztségviselőket, választott tisztségviselőket.

Bővebben a facebook oldalamon