Lejárt a türelmi idő az online számlázásban

A NAV  január 21-étől megkezdte az online számlázás ellenőrzését. Az ellenőrzésnél azok kerülnek előtérbe, akik nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalommal rendelkező számlákról. Az elemzés során elsőrban azokat szűrik ki , aki   a tételes adatszolgáltatás szerint 1 millió forint feletti áfa eltéréssel rendelkezik, vagy belföldi beszerzései jelentős részét kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította. 

A  módszer egyszerű, de hatékony: a vevői tételes adatszolgáltatásból származó adatokat összevetik az online számlázásból származó eladó oldali adatokkal. Így könnyen kiderül, ha  az eladó nem teljesítette online adatszolgáltatási kötelezettségét. A  nem megfelelő adatszolgáltatás számlánként 500 ezer forint mulasztási bírsággal is sújtható. 

A bírság megelőzésére több lehetőség is kínálkozik:

A NAV Online számlázó program ingyenesen használható . Több szoftveres cég  is fejlesztett saját számlázó programot, amelyek viszonylag mérsékelt díjazásért , szintén hozzáférhetők.

Az lintegrált vállalatirányítási rendszereket használó nagyobb cégeknél problémát jelenthet , hogy az ő folyamataikba hogyan illeszthetők be ezek a megoldások. "Sok ilyen cég választja az „árnyékszámlázást”, azaz kiállítanak egy számlát saját rendszerükben, és egy olyat, ami megfelel a NAV elvárásainak is. Ezt azonban az adóhatóság kifogásolhatja kettős számlázás miatt. Épp ezért a nagy cégek sok esetben jobban járnak, ha – saját rendszerük felkészítéséig – kiszervezik számlázásukat külső cégeknek. Erre írásos meghatalmazás alapján van is lehetőségük”

Kockázatos megoldás az ügyletek szétdarabolása 100 ezer forintnál kisebb áfatartalmú számlákra, mert ez szintén kiválthatja az adóhatóság nemtetszését. Szankció járhat azért is, ha az adózó  folyamatosan üzemzavarra való hivatkozással kézzel tölti fel a számlákat.