Magánszeméyek és köztartozásmentesség - NAV hír

Az év elejétől magánszemélyek is kérhetik felvételüket az adóhivatal köztartozásmentes adózókat tartalmazó adatbázisába (KOMA) – írja a hirado.hu. A vállalkozók már jól ismerik ezt a lehetőséget, hiszen annak igazolása, hogy valakinek nincs adótartozása, sokszor szükséges pályázati induláshoz, illetve ahhoz, hogy adott cég pénzt nyerhessen el vagy kifizetésben részesüljön.

 

Mivel a kedvezményes kamatozású lakáshitelek igénylésénél is elvárás, hogy a hitelkérőnek ne legyen köztartozása, ezentúl a magánszemélyek is „komázhatnak” – közölte Varga Árpád, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese. Az adóhivatal tisztségviselője elmondta, szeretnék, ha minél többen kerülnének be ebbe a rendszerbe, aminek azonban természetesen vannak feltételei. A KOMA-ba történő felvételt kérni kell, a jelentkezőnek értelemszerűen nem lehetnek köztartozásai, a bevallásainak rendben kell lenniük.

 

Az adatbázis nagy előnye, hogy ha valaki benne van, akkor nem kellene külön – egyébként 30 nap után lejáró – igazolást kérnie – mondta a Krónikának a NAV munkatársa.

 

Az adatbázis nyilvános, bárki elérheti az adóhivatal honlapján, és az adatok minden hónap 10-én frissülnek – olvasható a hirado.hu-n.