Adózik-e a Pokémon?

A nyár slágere lett Magyarországon is a megérkezett minden idők legsikeresebb okostelefonos játéka, a Pokemon GO. Magyarországon a Facebook után a Twitteren említették a legtöbbet a játékot, szokatlanul magas aránnyal. A játék népszerűségére jellemző, hogy egy kutatás szerint a rendszeresen játszók közül háromszor annyian mentek már neki valaminek vagy szálltak rossz járműre játék közben a mobiltelefonjukba merülve, mint azok akik nem játszanak. De nemcsak többször botlanak meg, hanem 3,5-szer annyian mentek át a piroson és közel 2-szer annyian léptek már le a járdáról is körülnézés nélkül.

A játékban a végső cél megtalálni a pokemon faj összes jelenleg elérhető fajtáit. Ehhez a játékosnak ki kell mozdulnia az utcára, ahol az okostelefon által létrehozott kiterjesztett valóságban kutatja a pokémonokat. Ezeket fejlesztve harcol velük az edzőtermekben, területet és pontokat szerezve pokemon mesterré válik. Vannak könnyebben megszerezhető és vannak amik több eszköz és időráfordítást igényelnek. Ezeket az értékes segédeszközöket az alkalmazás csak korlátozott mennyiségben bocsájtja rendelkezésünkre, bizonyos szintek teljesítése után ingyen is elérhetők. Akinek viszont kevesebb a játékra fordítható ideje, vagy nem elégszik meg az így megszerzett pokecoinok mennyiségével, az megteheti, hogy egyszerűen megvásárolja a számára szükséges pokecoin mennyiséget a Shopban. A játékos által megvásárolt pokecoin nem valódi pénz, nem számít önálló devizának, hiszen nem lehet bármire elkölteni, egyfajta utalványként kizárólag a játékban elérhető eszközökre fordítható.

És ezek a vásárlások jelentik a játék lényegét a fejlesztő cég számára. Egy ilyen fejlesztés kapcsán érdekes lehet az adózás kérdése, pl van-e áfa? Ezt a kérdést járjuk körbe Sztankó Dániel cikke alapján. 

Ehhez azt kell először azt kell eldönteni, hogy termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról van-e szó, mert a pokecoin segítségével a játékos labdákat, gyógyitalt és más pokemonvonzó eszközöket szerez. Ha pedig termékértékesítés történik, akkor arra a távolsági értékesítés szabályai vonatkoznak. De az Áfa tv előírásai szerint a termékértékesítés valamilyen birtokba vehető dolog átadása, ezek pedig csak virtuálisan léteznek. A játékban valójában csak jogokat lehet szerezni ahhoz, bizonyos játékfunkciókat használni lehessen. Vagyis az ügyletek sokkal inkább az elektronikusan nyújtható szolgáltatások körébe sorolhatók. Az Áfa tv szerint az  ilyen, nem adóalany részére nyújtott elektronikus szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást igénybe vevő nem adóalany letelepedett, illetve ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Ebben az esetben az áfa törvény alapján szolgáltatást nyújtó adóalanynak az igénybevevő magánszemélyek lakóhelye szerinti államokban a helyi áfa mértéket kell felszámítani szolgáltatásai után, és helyi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik. Hogy az ezzel járó terheken könnyítsenek, 2015. január 1-től elérhető az elektronikus szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára a mini one-stop shop rendszer, vagyis a MOSS. A MOSS segítségével az elektronikus szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak lehetőségük nyílt arra, hogy az egyablakos rendszer keretében tegyenek eleget az adókötelezettségeiknek, vagyis az adószám regisztrációját és a bevallások benyújtását, illetve a különböző tagállamokat megillető áfát a vállalkozás letelepedése szerinti EU-tagországának adóhatóságán keresztül rendezzék. Ez alapján a játékot fejlesztő cégnek elég mindössze egy EU-tagállamba bejelentkeznie és ott adót fizetnie minden tranzakciója után. Az így befizetett adó felosztására az érintett államok adóhatóságai között a teljesített tranzakciónak megfelelő arányban kerül sor, tehát a magyarországi címmel regisztrált magánszemélyek vásárlásai után az áfa a magyar adóhatósághoz fog befolyni.

Mivel a játékosoknak ki kell mozdulniuk az utcára , a pokémon őrületet az ügyes helyi kereskedelmi vállalkozások is kihasználhatják: megsokszorozhatják a forgalmukat azzal, hogy megszólítják a játékosokat, a közelükben található pokestopokra, vagy az üzlethelyiségben elérhető ritka pokemonokra alkalmaznak vevőcsalogató hirdetéseket. (pokestopok adott pontokra történő felállítását ugyanis lehet kérvényezni a játék fejlesztőitől) Így a Pokémon Go-t használva új vevőket szerezhetnek.

Itt azonban már más a szabály: a teljesítés helye a szolgáltatás igénybevevőjének székhelye vagy állandó telephelye lesz, vagyis áfa fizetési kötelezettség abban az országban keletkezik, ahol a szolgáltatást igénybevevő vállalkozás letelepedett. Az ügyletre ez esetben fordított adózást kell alkalmazni. Ilyen esetben általában a szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak a tranzakció után nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, ugyanakkor fel kell jegyeznie a számlán a fordított adózás tényét, valamint javasolt a számlán feltüntetni azt is, hogy a szolgáltatásnyújtás az Áfa-törvény hatályán kívül áll. A szolgáltatás igénybevevője számára a fordított adózás szabályai alapján áfa fizetési kötelezettség keletkezik, azonban ez az áfa levonásba helyezhető, amennyiben a beszerzés saját gazdasági tevékenység érdekében merült fel. 

Érdemes tehát a játékban rejlő üzleti lehetőséget átgondolni.