Gyerekeknek segít az EPAM

Megtartotta első informatikai alapismereteket bővítő foglalkozását az EPAM a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dr. Foltán József Gyermekotthon lakói számára. A vállalat az első sikeres alkalmat követő két hétben további három intézmény közel 80 lakójának is biztosítja majd az oktatást.

 Az EPAM munkatársai hétfőn tartották meg első informatikai képzésüket a szegedi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dr. Foltán József Gyermekotthonban, melynek keretében 6 szociálisan hátrányos helyzetű gyermek, valamint a gyermekotthonban dolgozó nevelők alapszintű számítástechnikai és programozó készségeket sajátíthattak el.

A vállalat 2016 karácsonya előtt 20 gépet adományozott különböző gyermekotthonok számára az Őrangyalok Ligáján keresztül. Ma már Makón, Hódmezővásárhelyen és Szegeden is EPAM-os gépeket használhatnak a gyermekotthonok lakói. „A programon keresztül az intézményekben élők rálátást kaphatnak egy olyan továbbtanulási lehetőségre, szakmai jövőképre, amihez mi eszközöket, alaptudást és motivációt is nyújtunk” – mondta el az eseményen Vinkó Bence, az EPAM ügyvezető igazgatója.

A szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek számára – többek között a család támogatása híján is – sokszor nagyobb kihívás a pályaválasztás: a megfelelő ösztönzés és támogatás nélkül nehezebb megtalálniuk a számukra legjobb lehetőséget. Az EPAM által biztosított oktatás és számítógépek segítségével betekintést és eszközöket kaptak a gyerekek ahhoz, hogy a programozás és az informatika mindennapi és szakmai oldalát is megismerhessék.

 „Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy számos olyan intézmény működik Magyarországon, melyek nem engedhetik meg maguknak az informatikai eszközök finanszírozását. Szeretnénk, ha negyedévente további számítógépeket is tudnánk adományozni országszerte különböző intézményeknek, legyen szó gyermekotthonokról vagy kórházakról” – nyilatkozta Vinkó Bence. A cég önkéntesei a következő két hétben a Szent Ágota hódmezővásárhelyi gyermekotthonában, a Kozmutza Flóra Diákotthon és Gyermekotthonban, valamint a Pápay Endre Gyermekotthon I. számú lakásotthonában is megtartják az oktatást. 

„Köszönjük az EPAM-nak és az Őrangyalok Ligájának a decemberben átvett gépeket és a mostani oktatást” – mondta Rácz Béla a szegedi lakásotthon vezetője. „Az eszközökön és oktatáson túl sokat számít, hogy az EPAM megmutatta, kitartással és kölcsönös bizalommal lehetőségük van olyan érdeklődési kört, akár szakmát is választani, ahol igenis igény van a tehetséges és motivált fiatalokra, családi háttértől függetlenül.” 

Az EPAM több éve nyújt támogatást a fiatalok, gyermekek és egyetemisták számára a számítástechnikai ismeretek elsajátításában az ország több pontján: Budapesten, Szegeden és a tervek szerint egyszer Debrecenben is. A vállalat a helyi egyetemekkel kialakított együttműködéseknek köszönhetően számos hallgató képzésében vett részt. Az általános és középiskolás diákokat a Skool és Kódgarázs projekt keretei között tereli az IT szakma irányába, a Szegeden felépített „EPAM Suli” program pedig egyedülálló a hazai informatikai oktatásban.

forrás: marketing-média.hu