Meglepő: a többség visszakapja a vételárat...

Az viszonylag közismert már, hogy webáruházas vásárlás esetén törvényileg garantált, hogy 14 napig indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól . Pont azért, mert a vásárláskor az ügyfélnek nincs lehetősége a maga fizikai formájában találkozni a termékkel.

Erősen él  azonban az a tévhit, hogy a boltokban bizonyos napon belül (a legtöbben a 3, a 8 vagy 14 napot "hiszik")  hibátlan  termékek esetében vissza kell adni a vételárat a vásárlónak – bár ilyen  kötelezettsége a kereskedőnek  évtizedek óta nincs. Van viszont nagy  fogyasztói igény – különösen karácsonykor. Mi van, ha rosszul választottak  méretet, vagy többen ugyanazt a játékot ajándékozták? Nem mindegy tehát, hogy kik hajlandók akkor is visszavenni a termékeket, ha semmi baja.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME)  megbízásából a CP Contact  több éve készít kutatást arra vonatkozóan, hogy ha a jogszabály nem is írja elő, az üzletek biztosítanak-e jogot a vásárlóknak a pénz visszafizetésére, vagy legalább az ár levásárlására.

A kutatások  azt  mutatják, hogy az üzletek az általános vásárlói elképzelésekkel szemben legtöbbször korrektül állnak a kérdéshez. 

A 2017-es  kutatásban néhány  igazán fontosnak vélt különböző kategóriában (ruházat, cipő, barkács, bútor, műszaki, könyv, játék, stb.) gyűjtötték  össze a leginkább releváns  50 céget, és vizsgálták meg, hogy mit adnak önként a fogyasztóiknak. Rekordernek minősül a pénzvisszafizetést határidő nélkül teljesítő JYSK, a 2 évig visszafizető Deichmann, és az egy évig szintén segítő IKEA. 17 üzlet vagy üzletlánc viszont egyáltalán  nem ad vissza pénzt.

Ilyen a PENNY MARKET, a bútor áruházak közül  a KIKA, MÖBELIX, ruházat, cipő körben az  INTERSPORT,OFFICE, PLAYERS ROOM, de ilyen a LEGO, az  e-digital, EURONICS,  a nagy könyváruházak (LIBRI, ALEXANDRA,LIBRI) , ilyen a DM és a MÜLLER. Szintén nem ad vissza pénzt a nagy fehérnemű  boltok többsége: CALZEDONIA, INTIMISSIMI, TRIUMPH.

A többi esetben   is nagyon változó, hogy mennyi ideig élhet a fogyasztó a visszavitel jogával.

Ezzel a - remélem - hasznos karácsonyi tudnivalókat tartalmazó kis írással kívánok békés ünnepeket és eredményes új esztendőt !