Mekkora lehet az állami közműholding „csodafegyvere?”

A állami közműholding jövő évi megalakításának nem titkolt célja, hogy az eddig elért mintegy 20 százalékos lakossági energiaár-csökkenést növelje, de legalább tartósítsa.  

Milyen feltételek között kell ezt a célt elérnie?

A  hazai energia-szolgáltatás import-kitettsége mintegy kétharmados, vagyis a hazai tevékenységek mintegy 30 százalékos  tehát a nemzetgazdasági költség 60-70%-ban az érintett energia-szolgáltatók munkájának minőségétől független adottság. Ez azt jelenti,hogy  a cégek által befolyásolható költségek aránya rendkívül kicsi. A költségeken belül az energia-szolgáltatók infrastruktúrájának költsége különböző országokban változó ugyan, de 15-20%-ra tehető. Feltételezve – de a tapasztalatok alapján kis valószínűséggel állítható – hogy az állami tulajdonú holding a jelenlegi piaci szereplőknél jóval racionálisabban dolgozik majd, ez az árakat csak 1-2%-kal csökkentheti.

A tényleges hazai ráfordításoktól eltérített lakossági árak ma már a működési költségek fedezetére is alig vagy egyáltalán nem elegendőek, fejlesztésre és nyereségképzésre pedig egyáltalán nem. Ennek érzékeltetésére egy példa a gázszolgáltatás köréből : az orosz földgáz ára a határon az elmúlt hónapokban 300$/1000 m3 körül alakult, a mostani árak már 320 $-ra módosultak. A dollár-forint árfolyama 240-250 között van és az utóbbi időben a forint  hosszú távon várhatóan gyengül . A földgáz ára tehát forintra átszámítva kb. 75Ft/m3, - de ekkor még csak a határon van. Ezután még el kell vezetni az elosztóba ,  háztartási felhasználásra alkalmassá tenni ,  szétosztani a háztartásokba …

 Bár a csökkenő hazai termeléssel és a más forrásokból vételezett gázzal, az átlagköltség valamivel kedvezőbb  lehet, de azért az látszik, hogy a jelenleg a – 27%-os áfával együtt – valamivel több mint  100Ft –os gázár  nem  „termelhet” nyereséget.

Vagyis , az állami közműholdingnak az elérendő célok érdekében, -  ha nem akar veszteséget termelni - nagyon szűkös lehetőségei lesznek , és egészen kis hatékonyságú "fegyverzete": lényegében csak a működési hatékonyságból juthat árelőnyhöz.

forrás : gki